Ruim 600 boetes voor het vasthouden van mobiele apparaten tijdens het rijden

8 maanden geleden gepubliceerd

Onlangs zijn er in Limburg ruim 600 bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders die hun mobiele telefoon, tablet of mediaspeler vasthielden tijdens het rijden. Dit gebeurde tijdens een driedaagse controle-actie van de Verkeerspolitie Limburg als onderdeel van de Roadpol Europese Veiligheidsweek.

Gevaar van afleiding

Het vasthouden van een mobiel apparaat tijdens het rijden leidt af en kan verkeersongelukken veroorzaken. Als iemand bij een snelheid van 100 kilometer per uur vier seconden naar zijn telefoon kijkt, legt hij de lengte van een voetbalveld af zonder te weten wat er in zijn omgeving gebeurt. De boete voor dit vergrijp bedraagt sinds dit jaar 380 euro, mede vanwege de zeshonderd verkeersslachtoffers die jaarlijks in Nederland vallen door afleiding in het verkeer.

Controle vanuit een touringcar

Tijdens de actie in Limburg maakte de verkeerspolitie gebruik van een touringcar om bestuurders te controleren. Vanuit de touringcar kunnen agenten gemakkelijk en onopgemerkt in de cabine van vrachtwagens en busjes kijken. Als er een overtreder is gespot, wordt er een volgauto of -motor ingezet om de bekeuring uit te delen.

Gebruik van de mono-cam

Naast de touringcar werd er ook een mono-cam ingezet. Deze camera, geplaatst op een viaduct, filmt het verkeer en filtert direct opvallende bewegingen eruit. Op deze manier kunnen bestuurders die een telefoon in hun handen hebben, ook worden bekeurd.

Resultaten van de actie

De driedaagse actie resulteerde in 678 bekeuringen. Hiervan werden 287 bestuurders staande gehouden omdat ze vanuit de rijdende touringcar werden gespot met een mobiel elektronisch apparaat in hun handen tijdens het rijden. De meeste bekeuringen kwamen op naam van de mono-cam (318). Daarnaast werden er boetes uitgedeeld voor te snel rijden, het niet dragen van de gordel, bumperkleven, rechts inhalen, negeren van rood licht, onverzekerd rijden, inhaalverbod voor vrachtwagens en het overschrijden van de doorgetrokken streep. Bij twee automobilisten werd het rijbewijs ingevorderd.