Dag van de Democratie in Landgraaf: Rauwelmoer en Democracity

7 maanden geleden gepubliceerd

De gemeenteraad van Landgraaf viert de Dag van de Democratie op 15 september met diverse activiteiten. Inwoners worden uitgenodigd om hun mening te laten horen en hun ideeën voor de gemeente te delen.

De Rauwelmoer: Landgraafse Klaagmuur

De Rauwelmoer, een klaagmuur in het gemeentehuis, nodigt inwoners uit om hun klachten achter te laten. Dit initiatief is gebaseerd op het geloof dat elke klacht een verborgen wens voor positieve verandering bevat en dus een kans voor verbetering biedt. Inwoners kunnen hun ideeën en suggesties ook op de muur achterlaten om Landgraaf nog beter te maken. Voor degenen die niet in staat zijn om het gemeentehuis te bezoeken, is er de mogelijkheid om digitaal hun idee, klacht of initiatief te sturen. De muur is toegankelijk tijdens de reguliere openingstijden van het gemeentehuis, en raadsleden zijn aanwezig om met inwoners in gesprek te gaan over burgerparticipatie.

Democracity: spelenderwijs leren over lokale politiek

Tijdens de Dag van de Democratie zal het educatieve programma ‘Democracity’ gespeeld worden in de raadzaal door basisschoolleerlingen. Dit spel, waarbij leerlingen samen een fictieve stad bouwen en de klas functioneert als gemeenteraad, biedt de kinderen de kans om spelenderwijs te leren hoe het lokale bestuur werkt. Leerlingen van groep acht van basisschool De Schatgraver zijn de eersten die het spel in Landgraaf zullen spelen. De gemeenteraad wil dat alle achtstegroepers in de gemeente de kans krijgen om kennis te maken met de lokale politiek, en nodigt daarom alle basisscholen in Landgraaf uit om het spel te komen spelen.