Gesignaleerde man uit Venlo aangehouden voor openstaande boete van 700.000 euro

6 maanden geleden gepubliceerd

Een 47-jarige man uit Venlo, die gesignaleerd stond voor een ontnemingsmaatregel, is afgelopen vrijdag aangehouden. De man had een boete van ruim 700.000 euro openstaan, wat gelijkstaat aan 1080 dagen gijzeling.

Aanhouding en overbrenging

De politie ging afgelopen vrijdag met een machtiging tot binnentreden naar de woning van de man om hem aan te houden. De man werd niet thuis aangetroffen maar meldde zich later die avond bij het politiebureau. Hij is daar aangehouden en inmiddels overgebracht naar een huis van bewaring.

Ontnemingsmaatregel en gijzeling

Een ontnemingsmaatregel is een instrument dat de officier van justitie kan eisen wanneer er een vermoeden bestaat dat een bepaald misdrijf, inkomsten of voordeel heeft opgeleverd. Inkomsten uit een misdrijf kunnen hiermee worden afgenomen.

Gijzeling is een dwangmiddel waarbij de wanbetaler in de cel wordt gezet totdat de schuld of boete betaald is. De kantonrechter bepaalt vooraf een maximaal aantal dagen cel. Deze dagen vervangen de geldboete niet, die moet nog steeds worden betaald, zelfs als de maximale gijzeling in de cel is uitgezeten. De gijzeling kan enkel voorkomen of opgeheven worden door het volledige boetebedrag te betalen.