Grote grensoverschrijdende politiecontroles in drie landen

6 maanden geleden gepubliceerd

Donderdag vonden er grote controles plaats aan beide kanten van de grens in de omgeving van Aken, Düren, Kreis Heinsberg en Kreis Euskirchen. Deze controles waren onderdeel van een gezamenlijke inspanning van veertien organisaties uit drie landen, waaronder de Nederlandse politie-eenheid Limburg, de Koninklijke Marechaussee, de Duitse politie van Aken, Keulen, Düren, Heinsberg en Euskirchen, het Zollamt van Aken, de Bundespolizei, en in België de politie zones Weser-Göhl en Eifel en de Federale politie Eupen.

Doel van de controles

Het doel van deze grensoverschrijdende politiecontroles was het bestrijden van het rijden onder invloed van alcohol en drugs, criminaliteitsbestrijding op het gebied van woninginbraken, drugsdelicten, illegale vreemdelingen en mensenhandel. Ook vonden er controles van het goederenverkeer plaats. Het uiteindelijke doel van deze euregionale samenwerking is het vergroten van het veiligheidsgevoel van de inwoners van de Euregio Maas-Rijn.

Resultaten van de controles

In totaal werden 1181 voertuigen en 1778 personen gecontroleerd. Er werden 46 processen-verbaal uitgeschreven waarvan 13 drugsdelicten, 14 overtredingen van de vreemdelingenwet. Er werden zeven aanhoudingen verricht en meer dan 8.000 euro in beslag genomen. Elf bestuurders reden onder invloed van alcohol en/of drugs waarvoor tien bloedproeven zijn afgenomen. In totaal hadden elf bestuurders geen geldig rijbewijs.

Bijzondere gevallen

Bij de grensovergang A76 Vetchau werd een voertuig gecontroleerd waarvan de bestuurder in Nederland gesignaleerd bleek te staan en te worden gezocht voor poging tot doodslag. In samenwerking met het OM werd een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd en werd de man aangehouden. Daarnaast viel bij de controle op de B51 bij Blankenheim een bestelauto op waarvan de lading niet goed was gedocumenteerd en niet goed was gezekerd. De 37-jarige bestuurder mocht niet verder rijden en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Belang van euregionale samenwerking

De leiding van de deelnemende organisaties benadrukte het belang van euregionale samenwerking. Controles met gezamenlijke speerpunten maken deze nauwe samenwerking tussen de drie landen in de Euregio Maas-Rijn duidelijk. De controles zullen periodiek blijven plaatsvinden.