Maastricht vormt Regenboogalliantie en Regenboogagenda voor LHBTIQ+ inwoners

8 maanden geleden gepubliceerd

Maastricht heeft plannen om de sociale acceptatie van LHBTIQ+ inwoners te bevorderen door middel van een Regenboogalliantie en een Regenboogagenda. Deze initiatieven zijn gericht op het verminderen van vooroordelen, discriminatie en intimidatie tegen LHBTIQ+ personen.

De Regenboogalliantie

De Regenboogalliantie is een samenwerking van partners in de stad, met als doel om de kracht en kennis in de stad optimaal te benutten. Het plan is om met verschillende organisaties samen te werken aan gemeenschappelijke doelstellingen. Deze alliantie is een belangrijk onderdeel van het lokale plan van aanpak voor de periode 2023-2026.

De Regenboogagenda

Naast de Regenboogalliantie is er ook een Regenboogagenda. Deze agenda bevat activiteiten die bijdragen aan de gemeenschappelijke doelstellingen van de alliantie. Deze activiteiten kunnen sociaal, cultureel of gericht zijn op zichtbaarheid, en hebben verschillende thema’s zoals veiligheid en bewustwording.

Maastricht als Regenboogstad

Maastricht, dat sinds 2015 een Regenboogstad is, heeft een lange geschiedenis van inzet voor de positie van LHBTIQ+ inwoners. De stad was al sinds 2008 betrokken bij het vormgeven en uitvoeren van landelijk LHBTIQ+ beleid. Maastricht is één van de 54 Regenboogsteden in Nederland en ontvangt jaarlijks €20.000,- van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de periode 2023-2026.

Organisaties kunnen daarnaast bij de gemeente Maastricht subsidie aanvragen voor activiteiten vanuit de subsidie voor vrijwillige inzet, waarmee het basisbedrag van OCW kan worden aangevuld.

Woorden van de wethouder

Wethouder Anita Bastiaans, verantwoordelijk voor inclusie, benadrukte dat de acceptatie van LHBTIQ+ mensen helaas nog geen vanzelfsprekendheid is. Daarom blijft Maastricht zich inzetten voor acceptatie, omdat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en hetzelfde respect verdient als een ander.