Onrust na voetbalwedstrijd Roda JC - MVV leidt tot meerdere aanhoudingen

8 maanden geleden gepubliceerd

De politie rapporteert een onrustige nasleep van de voetbalwedstrijd tussen Roda JC en MVV, die op 26 november 2023 plaatsvond. Ondanks de spanning die deze derby normaal gesproken met zich meebrengt, vonden er geen grote incidenten buiten het stadion plaats. Er zijn echter wel tien personen aangehouden.

Vernielingen en aanhoudingen

Aan het einde van de wedstrijd ontstond er onrust binnen het stadion. Uitsupporters pleegden diverse vernielingen, zowel binnen als buiten het stadion. Zo werden stoelen van de tribune gesloopt en op het veld gegooid en werd de sanitaire voorziening in het stadion vernield. Het onderzoek naar deze en andere strafbare feiten is nog gaande en er wordt verwacht dat er meer aanhoudingen zullen volgen.

Eén uitsupporter werd voorafgaand aan de wedstrijd aangehouden wegens verboden wapenbezit. Na afloop van de wedstrijd werden buiten het stadion in Kerkrade zes personen aangehouden voor belediging, openlijke geweldpleging of vandalisme. In Maastricht werden nog drie personen aangehouden vanwege het niet voldoen aan bevel of vordering en belediging.

Inzet politie

De politie was in groten getale aanwezig bij de wedstrijd, met diverse eenheden zoals de Mobiele Eenheid, politiepaarden en motorrijders. Over de exacte inzet van mensen en middelen worden geen uitspraken gedaan, maar de onrustige situatie aan het einde van de wedstrijd toonde aan dat deze inzet noodzakelijk was.

Deze grootschalige inzet heeft echter gevolgen voor de capaciteit van de politie. In tijden van personele krapte heeft een dergelijke inzet een grote impact, niet alleen tijdens de wedstrijd, maar ook in de dagen erna. Veel van de ingezette collega’s komen uit de eigen eenheid Limburg, wat gevolgen heeft voor het werk in de basisteams of bij de recherche. Werk van collega’s die zijn ingezet moet worden overgenomen, of andere werkzaamheden blijven liggen.