Raad van State bevestigt tijdelijke vergunning coffeeshops Roermond

7 maanden geleden gepubliceerd

De hoogste bestuursrechter in Nederland, de Raad van State, heeft geoordeeld dat de burgemeester van de gemeente Roermond terecht een tijdslimiet heeft gesteld aan de exploitatievergunning van de coffeeshops in de stad. Deze uitspraak biedt de gemeente helderheid over het verlenen van tijdelijke vergunningen of gedoogverklaringen aan coffeeshops binnen de context van openbare orde en woon- en leefklimaat.

Uitspraak biedt uitgangspunt voor overlastaanpak

Waarnemend burgemeester Onno Hoes ziet in deze uitspraak een belangrijk uitgangspunt voor de verdere aanpak van de overlast veroorzaakt door coffeeshops. “Het zo goed mogelijk borgen van veiligheid en een fijne leefomgeving staan daarbij voor het bestuur van deze stad voorop,” aldus Hoes. De precieze implicaties van de uitspraak voor de twee centraal gelegen coffeeshops, Sky en Skunk, worden nog nader onderzocht.

Belangrijke uitspraak voor gedoogbeleid

Naast de specifieke zaak in Roermond, heeft de Raad van State van de gelegenheid gebruik gemaakt om een richtinggevende uitspraak te doen over gedoogbeslissingen voor coffeeshops in het algemeen. Volgens de Raad van State kan een gedoogverklaring voor een coffeeshop voortaan worden gezien als een besluit waartegen bezwaar en beroep mogelijk zijn. Dit was tot nu toe niet het geval.