Succesvol Graafweekend Onthult Romeinse Geschiedenis van Heerlen

9 maanden geleden gepubliceerd

Het graafweekend ‘Heel Heerlen Graaft’, dat afgelopen weekend plaatsvond, heeft veelbelovende vondsten opgeleverd uit de Romeinse tijd. Meer dan 150 vrijwilligers, bewoners van het Romeins Kwartier, studenten en archeologen hebben samengewerkt om de rijke geschiedenis van Heerlen bloot te leggen.

Ontdekkingen uit de Romeinse Tijd

Tijdens dit evenement is een schat aan informatie over het Romeins kwartier verzameld. De vondsten omvatten grote hoeveelheden dakpanfragmenten en scherven van eet- en tafelwaar, daterend uit de Romeinse tijd. Nu begint de uitdaging om deze opgravingsresultaten te verwerken tot een helder wetenschappelijk rapport.

Wethouder Jordy Clemens toonde zijn trots na afloop van het evenement: “Heerlen ontdekt haar Romeinse verhaal stukje bij beetje en durft daar steeds vaker trots op te zijn. Heel Heerlen Graaft was zowel serieus schrijven aan het verhaal van Heerlen als een gezellig buurtfeest in een trotse en oude stad.”

Belangrijke Vindplaatsen

De vondsten zijn gedaan in tuinen en plantsoenen rondom het Tempsplein, de Deken Nicolayestraat, het Burgemeester de Hesselleplein, de Laan van Hövell tot Westerflier, de Hamerstraat en mogelijk de Bekkerweg. Ze omvatten resten van Romeinse woningen en grotere gebouwen, resten van een Romeinse pottenbakker, een vermoedelijke Romeinse mantelspeld en resten uit de late middeleeuwen en de nieuwe tijd.

Tijdens het graafweekend zijn er ook monsters genomen voor DNA-analyse, die inzicht kunnen bieden in het dieet en de biodiversiteit in de Romeinse tijd. De resultaten worden in het eerste kwartaal van 2024 verwacht.

Wat Volgt er Na de Opgravingen?

De eerste vondsten zijn veelbelovend. In de komende maanden zullen alle vondsten, veldtekeningen, beschrijvingen en foto’s worden geanalyseerd en onderzocht. Er wordt ook een expositie voorbereid, die in december geopend zal worden. In januari 2024 zullen alle resultaten van het archeologisch onderzoek worden gepresenteerd.