Twee arrestaties in milieuonderzoek in Kerkrade

6 maanden geleden gepubliceerd

Tijdens een onderzoek van Team Milieu zijn twee verdachten aangehouden die ervan worden verdacht afvalstoffen te hebben begraven en verstopt in de bodem. Daarnaast worden ze beschuldigd van valsheid in geschrifte om deze feiten te verdoezelen en geld uit een depot vrij te krijgen. De feiten vonden plaats op een industrieterrein in Kerkrade.

Onderzoeksproces

Het onderzoek startte begin 2021 na signalen uit de wijk, klachten en meldingen van de gemeente en provincie Limburg. Ondanks aanbevelingen en dwangmiddelen, waaronder een last onder dwangsom, is de situatie niet verbeterd en is het gedrag van de terreineigenaren niet veranderd. Hierop werd een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Milieuschade

Uit het onderzoek is gebleken dat er activiteiten op het terrein hebben plaatsgevonden die schade aan het milieu hebben veroorzaakt. Door opslag op de onbeschermde bodem en het niet correct afdekken van de opgeslagen afvalstoffen, kunnen schadelijke stoffen diep in de bodem trekken. Ook zijn er aanwijzingen dat een of meerdere verdachten veel geld hebben verdiend aan dit milieumisdrijf.

De verdachten

Op vrijdag 13 oktober werd in Kroatië een 46-jarige man uit Duitsland aangehouden. Hij werd voor verhoor overgedragen aan de Nederlandse Politie. De tweede verdachte, een 59-jarige man uit Berghem, verbleef op het moment van de geplande arrestatie ook in het buitenland. Hij heeft zichzelf gemeld bij de politie nadat hij telefonisch werd geïnformeerd dat hij gesignaleerd stond.

Impact op de gemeenschap

Het gepleegde milieumisdrijf heeft niet alleen invloed gehad op de kwaliteit van de bodem ter plaatse, maar heeft ook het algemene veiligheidsgevoel in de aangrenzende woonwijk beïnvloed. Het behoud van een goed milieu is een zorg van ons allemaal en Team Milieu is dan ook blij als burgers melding maken van verdachte situaties of zorgwekkende ontwikkelingen. Samen met alle netwerkpartners en de bevolking doen we ons best om het milieu te beschermen en waar mogelijk te herstellen.